Üdvözöljük iskolánk weboldalán

50 éves a kisújszállási zeneiskola

A Baptista Alapfokú Művészeti Iskola ebben a tanévben ünnepli az intézmény megalakulásának 50. évfordulóját. Ajándéknak tekintjük az elmúlt évtizedeket, melyben iskolánk szakmailag kimagasló tanáregyéniségei olyan művészekkel és pedagógusokkal gazdagították a magyar zenei életet, mely kivételes egy kisvárosi zeneiskola életében. Nagy öröm számunkra, hogy közösségünkben a zene szeretetének generációkon átívelő hatása egyre több ember lelkét érinti meg.

Az 50 év mérföldkő egy iskola életében, ezért méltó keretek között szerettük volna megünnepelni ezt a kiemelkedő eseményt.

A négy különböző jellegű rendezvénnyel az volt a célunk, hogy minél szélesebb körben tudjunk fellépési lehetőséget biztosítani a művészeti iskolához kötődő zene- és művészetkedvelő amatőr és profi zenészeknek.

2018. április 13-án, a rendezvénysorozat első állomásán, egykori tanítványaink Nosztalgia koncertjét hallhatta a közönség. Ezen az előadáson szerepeltek azok a régi zeneiskolások, akiknek az életében a zene jelenleg is kiemelkedő szerepet tölt be. Cs. Nagy Zoltán vezetésével lépett színpadra a nosztalgiakórus, mely kizárólag erre az alkalomra jött létre. Mozart és Friderici egy-egy művével köszöntötték az iskola hajdani tanárait és a zeneszerető közönséget.

Az est folyamán hallhattuk még a Városi Vonószenekart, melyet a zene szeretete mellett Papp László tanár úr művészete és csodálatos embersége emel a város kedvelt együttesei közé.

A Mellofon Fúvós Együttes tagjai szintén zeneiskolai növendékekből és régi fúvószenekari tagokból verbuválódtak össze erre a koncertre. Mint mindig, ezen a rendezvényen is kiváló hangulatot teremtve, népszerű dallamokkal szórakoztatták a jelenlévőket.

A pódiumon köszönthettük még Süveges Andreát, Bodó Ágnest, Kelemen Dórát, Varju Ágnest, Karsai Ildikót, Szombat Bálintot, valamint Kecze Istvánt, városunk polgármesterét. A zongoristák felkészüléséhez Pintér Istvánné tanárnő nyújtott segítséget.

A műsorszámok között örömmel hallgattuk az egykori diákok visszaemlékezéseit és kedves üzeneteit.

2018. április 16-án a Vigadó Kulturális Központban nyílt meg az a kiállítás, melyen a művészeti iskola „Kiss” képzőművészeinek alkotásait láthatták az érdeklődők. Kiss Anita tanárnő tanítványai rendkívül színes, különböző technikákkal készült munkáiban gyönyörködhettek a tárlat látogatói.

2018. április 18-án ünnepeltük a hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő Művészetoktatás Napját, melynek az idén az „Ifjú muzsikusok a pódiumon” címet adtuk. Az ifjú muzsikusok - akik jelenleg a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti, illetve a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban tanulnak – név szerint: Szász Anna Zsófia, Csípő Gréta Csenge, Csípő Márk Dániel, Vincze Marcell, Keller András, Szombat Ádám, Szilágyi Fanni, Szentpéteri Balázs és Halász Gergő.

Örömmel tölt el bennünket, hogy évről évre láthatjuk volt növendékeink művészeti és zenei fejlődésének kibontakozását. A színpadi produktumok bizonyították, hogy a kiváló zenei alapokhoz társuló tehetség és szorgalom milyen magasságokba emeli szárnyaikat bontogató fiataljainkat.

2018. április 21-én tartottuk „Zenei hitvallás… lélektől lélekig” címmel jubileumi rendezvénysorozatunk záró koncertjét, melynek felemelő hangulata felejthetetlen élményekkel gazdagította a velünk együtt ünneplő, emlékezni vágyó zenekedvelő közönséget. Ezt köszönhetjük a zeneiskola valamikori növendékei közül azoknak, akik jelenleg is aktív szereplői a magyar zenei életnek. Az est fellépői: Dr. Iván Ildikó a Magyar Állami Operaház magánénekese; Dr. Pólus László a Magyar Állami Operaház Zenekarának szólócsellistája; Kerekes Tibor a Budapesti Operettszínház zenekarának koncertmestere; Papp László gordonkaművész; Mészáros János kürtművész; Horváth Gyula a Szegedi Szimfonikus Zenekar klarinétművésze; Nagy István a Légierő Zenekar Szolnok szólamvezető klarinétosa; Andrási László a tiszakécskei Alapfokú Művészeti Iskola klarinét tanára; valamint Krokavecz András a Kunszentmártoni Alapfokú Művészeti Iskola fuvola tanára.

A koncerten képviseltette magát a fiatalabb generáció is - Sáfár Rebeka a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának, valamint Bögös Gabriella Hanna a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának végzős hallgatói -, akik tanári-művészi pályájuk kezdetén vannak és megtiszteltetésnek érezték, hogy a nagy elődökkel együtt léphettek színpadra.

További közreműködők: Bozsik Márton, Kepes Iván, Klebniczki György, Pusztai Kata, Szálkai János, Szombat Ádám és a Városi Vonószenekar.

A közönség különleges pillanatokat élhetett át, amikor az iskola első igazgatónőjével Dr. Lázár Szabolcsné Cila nénivel készült interjút láthatta, melyben az elmúlt évtizedek meghatározó, megható és humoros történetei keltek életre. A jelenlévők szinte együtt rezdültek a film sajátos hangulatával és mindenki rátalálhatott az emlékezés fonalára. Mi is az, amit felidézhetett bennünk az elmúlt 50 évre való visszatekintés? A lelkünk mélyén szunnyadó rezdüléseket, emlékképeket, történéseket, arcokat, hangokat, dallamokat, átélt érzelmeket, tökéletes pillanatokat és a hársfaillatú zeneiskolában eltöltött perceket…

Azt gondoljuk, hogy ez a bensőséges hangulatú, emlékezetes zenei élményt nyújtó alkalom méltó megkoronázása volt a jubiláló zeneiskola rendezvénysorozatának.

Köszönjük a fellépőknek, hogy közreműködésükkel az ünnepi hét folyamán összekapcsolódhatott a zenei múlt és jelen.

                                                                                                  Széplaki Edit       és      Bögösné Szász Edit

                                                                                                      igazgató                      igazgatóhelyettes

 

 

GALÉRIA