Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Baptista Művészeti Napok 2019.

2019. november 13-án negyedik alkalommal szerveztük meg a Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában működő kisújszállási intézmények és a Kisújszállási Baptista Gyülekezet közös programját. Örömmel töltött el bennünket, hogy vendégeink között köszönthettük Murányi-Kovács Anitát a Comenius Ház munkatársát, valamint Háló Gyulát a Magyar Baptista Egyház kommunikációs vezetőjét, aki a rendezvény előestéjén „Bizalom mégis” című verseskötetét mutatta be a Baptista Alapfokú Művészeti Iskolában.

Elsőként Szász Veronika a Baptista Szeretetszolgálat területi oktatási igazgató asszonya köszöntötte a közönséget, majd az előadást a Petőfi Óvoda csoportjának „Őszi színek” című műsora nyitotta meg.

A NABOK Illéssy Sándor Szakgimnázium és Szakközépiskola Tagintézmény tanulóinak „HITÉRT KÖNYÖRGÖK...” - „útkeresés” gyermekszemmel - című irodalmi összeállítása olyan témát dolgozott fel, mely napjainkban is aktuális. Az elhangzott verseket és idézeteket Keserűné Ébner Tünde tanárnő fűzte össze egy gondolattá. A kisebb korosztályt képviselve Péter Petra a Biblia alapján a Jelenések könyvéből adott elő egy részletet.

Tiszta gyermekhangok csengése töltötte be a termet, amikor a Művészeti iskola kiskórusa Jeremiah Clarke: „Jertek, áldjuk Istent” című énekét adta elő, Soós Pálné tanárnő vezényletével. A NABOK Kossuth Lajos Általános Iskola és Kollégium Tagintézmény énekkara két zeneművet énekelt: „Amazing Grace” (régi skót dallam) és Michael & Stromie Omartian: „Áldjuk Istenünk az Úr nevét” címmel. Közreműködött a Kisújszállási Baptista Gyülekezet zenekara, a kórust Janó Valéria tanárnő vezette.

Mindannyiunk számára különleges élményt nyújtott, hogy a Comenius Ház munkatársai is színpadra léptek ezen az estén. Háló Gyula tolmácsolásában Dsida Jenő: „Kezemben tartom a szívedet” és Kosztolányi Dezső: „Tanár az én apám” című versek hangzottak el. Murányi-Kovács Anita és Szász Veronika pedig gyönyörű Mendelssohn dallamokkal ajándékozta meg a közönséget.

A koncerten a könnyedebb műfaj is szerepet kapott a zenei művek sorában. Casting Crowns: „Who Am I” kezdetű dalát Bögösné Szász Edit adta elő a Baptista Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak kíséretében. Gitáron közreműködött Bögös Jenő lelkipásztor.

A vokális darabok mellett hangszeres művek is megszólaltak az est folyamán. Különleges hangulata volt G. F. Händel: g-moll Szonatájának, melyet Kepesné Bögös Gabriella Hanna és egykori tanára Papp László adtak elő, Kepes Iván zongorakíséretével.

A program részeként a Vigadó Kulturális Központ előcsarnokában Kiss Anita tanárnő összeállításában a Művészeti iskola képzőművészet tanszakának kiállítását láthatták az érdeklődők.

Az előadásra visszatekintve a következő gondolatok fogalmazódtak meg bennünk:

Minden művészeti előadás vagy alkotás valamilyen módon hat az emberi érzelemre és értelemre. Amennyiben mindez a hithez kapcsolódó tartalommal van megtöltve, akkor több síkon tölti be küldetését. Egyrészt művészi élményt nyújt, másrészt hitformáló ereje van a befogadóra. Ezt a különleges élményt élhettük át ezen a csodálatos alkalmon.

Örültünk a lehetőségnek, hogy az idén is bekapcsolódhattunk a Baptista Művészeti Napok rendezvénysorozatába, mely mindannyiunk számára fontos művészeti, szellemi és lelki értékeket közvetít.

Kéki-Széplaki Edit
igazgató

 

GALÉRIA