Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Zenepedagógiai díjátadó 2020

Zenepedagógusokat díjazott a Magyar Művészeti Akadémia. Az MMA Zeneművészeti Tagozata ebben az évben több elhivatott zenepedagógus mellett Papp László gordonkatanár kitartó és fáradhatatlan pedagógiai munkáját ismerte el. A díjátadó 2020. október 7-én ünnepélyes keretek között zajlott, melynek a Makovecz-szalon adott otthont.

Pólus László: laudáció Papp László gordonkaművész-tanár zenepedagógiai díja alkalmából

"A Debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és a Kisújszállási Zeneiskola tanárát, Papp Lászlót ünnepeljük ezekben a percekben. A két intézményben végzett munkája mindig szorosan összekapcsolódott: Kisújszálláson a gyermekek zenei és hangszertechnikai tudásának megalapozása, a zene szeretetével való beoltása, Debrecenben a serdülő korú, leendő főiskolás vagy zeneakadémiai növendékek zenei ízlésének további formálása, a nagyívű látásmódra, és kitartó munkára nevelés zajlott. Egykori diákjai – akik ma már hazai és külföldi szimfonikus zenekarok tagjai, vagy zenetanárok – örvendve emlegetik azokat a vonószenekari próbákat, melyeket Papp László tartott. Hosszú évekre elegendő útravalóval látott el hegedűst, csellistát, nagybőgőst. Senki sem tudta, honnan merít energiát a folyamatos tanításhoz, mindkét helyén zenei versenyek és vizsgák előtt a hivatalos óraszámon felül tartott főtárgy órákat. Ennek meg is lett a gyümölcse: 25-30 éves időtávban visszatekintve szignifikánsan magas azon tanítványainak száma, akik a Friss Antal Országos Csellóversenyen Szolnokon, és/vagy a kecskeméti Országos Középiskolai Csellóversenyen, nemzetközi ifjúsági versenyeken helyezést és különdíjakat érdemeltek, illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre felvételt nyertek. Mi lehet a titka? Annak bizonyára meggyőző ereje volt, amikor a tanítvány kezéből kivéve az iskolai hangszert olyan hangon játszott elő, mintha az a cselló legalább egy százéves olasz mestercselló lenne! Tehetségének kisugárzása mellett rendkívül tudatosan, hosszú távú tanítási folyamaton vezette át tanítványait, amit ők felsőfokú tanulmányaik során önállóan tudtak folytatni az ottani mestereik által támogatva.

Papp László tanításmódszertani jegyzete néhány évvel ezelőtt a Pécsi Tudományegyetem gondozásában jelent meg (elektronikus formában), mely írása a szakmai tárgyú fejezetek mellett személyes hangvételű írásokkal kiegészülve átfogó képet nyújt a mestertanárról a tanító, tanuló nemzedékek számára.

Budapest, 2020. szeptember 29.

Pólus László"

GALÉRIA