Üdvözöljük iskolánk weboldalán

„Síppal, dobbal…” Történeti és népi hangszerbemutató koncert

2018. január 26-án a Nemzeti Tehetség Program „Genetikailag újra kódolva” NTP-MŰV-17-0143 című nyertes pályázatunk keretén belül valósíthattuk meg Birinyi József „Síppal, dobbal…” Történeti és népi hangszerbemutató koncertjét. Az előadásnak a kisújszállási Vigadó Kulturális Központ adott otthont.

Birinyi József népzenekutató, gyűjtő, hangszerkészítő, hangszeres szólista, tanár, néprajzi filmes rendező, operatőr. Az egyedülálló, 1320 népi hangszerből álló Birinyi Gyűjtemény létrehozója, az 1985 óta működő Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Tábor alapítója, a Duna Tv alapító főszerkesztője, a Néprajzi Múzeum Népzenei Osztályának egykori vezetője.

Tanár úr az előadáson több mint 65 különféle hangszert szólaltatott meg, miközben elmesélte történetüket, elkészítési módjukat. Mindezt érdekes anekdotákkal fűszerezve hallhatta a közönség. Az interaktív program vidám hangulatban telt, a jelenlévők aktív közreműködésével. Birinyi József a közönséget dalokkal, játékokkal, hangszerekkel vonta be az előadásba. A rögtönzött zenekarral való közös muzsikálás különleges élményt nyújtott a résztvevő gyerekek számára.

Akik ott voltunk ezen az alkalmon, láthattuk Tanár úr fantasztikus pedagógiai érzékét, gyermekszeretetét és a magyar népzene iránti elkötelezettségét.

                                                              

 

 

GALÉRIA