Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Beszámoló a Baptista Alapfokú Művészeti Iskola NTP-MŰV-20-0062 pályázatáról

Iskolánk, „Képzőművészet, csipetnyi fűszerrel...” címmel a Nemzeti Tehetség Program pályázatán belül - a Miniszterelnökség támogatásával - 920.000 Ft-ot nyert. A pályázati program megvalósításánál fontosnak tartottuk, hogy a gyermekek megtanuljanak „látni” és képesek legyenek a látványt különböző technikákkal leképezni. A tehetséggondozó program alapja az volt, hogy a tanulók a már meglévő hagyományos technikák mellett, hétköznapi digitális eszközök bevonásával az önkifejezés magasabb szintjére jussanak. A projekt olyan alkotásra ráhangoló feladatokkal kezdődött, melyek bővítették és fejlesztették a tanulók vizuális látásmódját. Ebben kiemelkedő szerephez jutott az okostelefon használata. A program lényegi részét az adta, hogy a résztvevő tanulók képesek legyenek önállóan animációs kisfilmet készíteni, a tervezéstől a kivitelezésig. Arra törekedtünk, hogy növendékeink motiválttá váljanak a digitális technikák művészeti jellegű használatára.  Fotókat készítettek optikai illúzió témakörben, digitális technikákat alkalmazva hoztak létre animációs kisfilmeket, valamint megismerkedtek a telefonos képszerkesztéssel. Igyekeztünk a tematikát úgy felépíteni, hogy a gyermekeknek ne csak a kézügyessége, hanem az elméleti tudása is fejlődjön. Művészettörténeti óra keretein belül megismerkedtek a pop-art művészet kialakulásával, mondanivalójával, majd az új ismeretek birtokában önarcképet készítettek ebben a stílusban.

A pályázati programban részt vett Pintér Attila szobrászművész, akinek munkásságát Kisújszálláson több szobor is fémjelzi, emellett köztéri alkotásai országszerte fellelhetőek. Pintér Attila megmutatta, hogyan kell elkészíteni egy gyurmafigura drótvázát, melynél fontos szempont volt, hogy mozdítható is legyen. Ezután a gyermekek már önállóan meg tudták formálni a karaktereiket.

A pályázat egyik legérdekesebb eseményeként a diákokkal ellátogattunk Budapestre, a Magyar Nemzeti Galériába. A Preraffaelita kiállítás témája már önmagában kuriózumnak számított. A tárlatvezetés történelmi kiegészítései és háttér információi tették felejthetetlen élménnyé a múzeumlátogatást.

A pályázat különleges, egyben záró eseménye a tanulók által elkészített kisfilmek bemutatása volt, a kisújszállási Vigadó Kulturális Központ színháztermében.

Kiss Anita
a Baptista Alapfokú Művészeti Iskola tanára

 

GALÉRIA