Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Baptista Művészeti Napok Kisújszállás 2022.11.23.

„Ezért a művészet, mint a valóság megismerésének sajátos formája fontos nevelőeszköz is. Elősegíti az élet értékeinek, szépségeinek felfedezését, kellemessé teszi az ember környezetét, gondolatokat, érzéseket örökít meg kőben, szóban, hangban, színekben. A hétköznapok fölé emeli az embert, feleletet keres az élet nagy kérdéseire, s teszi ezt konkrét módon, érzéki benyomások, élmények alapján.” (Pukánszky Béla - Németh András: Neveléstörténet)

Örömmel tölt el bennünket, hogy ebben az évben ismét közönség előtt, közösségben tarthattuk meg a Baptista Művészeti Napok kisújszállási rendezvényét. A Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában működő intézmények - Baptista Szeretetszolgálat Kisújszállási Óvodája; Nagykun Baptista Oktatási Központ Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium; Baptista Alapfokú Művészeti Iskola; - valamint a Baptista Gyülekezet közös rendezvényére került sor 2022. november 23-án, a Vigadó Kulturális Központban.

Az esten Szász Veronika területi oktatási igazgató asszony kalauzolta végig a közönséget. Jelenlétével megtisztelte rendezvényünket dr. Szabó Csaba, a Baptista Szeretetszolgálat EJSZ oktatási főigazgatója, aki megosztott a hallgatósággal néhány gondolatot a Szeretetszolgálat tevékenységéről, többek között az ukrajnai menekültek ellátásában végzett szolgálatról. Megköszönte a Tiszabecsen dolgozó önkéntes pedagógusoknak és szülőknek az önzetlen segítségnyújtást, ezen kívül felhívta a figyelmet a napjainkban induló országos „Cipősdoboz” akcióra is.

Szász Veronika kérdésére válaszolva Bögös Jenő hitéleti igazgatóhelyettes beszélt a baptizmus kialakulásáról, jellemzőiről és a Bibliában fellelhető művészeti értékekről.

Az előadást a sokszínűség jellemezte, kiegészítve és megszépítve egymás produkcióját, mint egy puha „patchwork takaró”.

Az óvodások látványos, önfeledt, vidám, rendezett tánca indította a műsort.

Csodálatos volt hallani a Kossuth Gimnázium diákjának saját maga írott és előadott meséjét, amit a kicsiny óvodások nagy figyelemmel hallgattak. A tanúságot is érdemes megemlíteni: „Néha onnan jön a segítség, ahonnan nem várjuk.”

A NABOK Illéssy Sándor Technikum és Szakképző Iskola Tagintézménye „Tárd ki a szíved” című irodalmi összeállításának figyelmes hallgatása közben nem maradhatott zárva a szív… a gondolatok egészen a lélek mélyére hatottak.

Egyéni produkcióként bibliai történetek, versek hangoztak el, melyek szintén arra késztettek bennünket, hogy elcsendesedjünk, s ha szükséges végezzünk szívhangolást…

Természetesen nem hiányozhatott a zene sem. Öröm volt egy színpadon látni a tizennyolc csellistát, akik közül többen még „pályafutásuk” elején vannak, de lelkesedésük határtalan. Hallhattunk Saint-Seäns melódiát is felcsendülni, melyet a Kossuth Gimnázium tanulója adott elő, tanára kíséretével. A Kossuth iskola kórusa, többek között arról énekelt, hogy ne féljünk, mert semmilyen körülmények között nem vagyunk egyedül. A kórusművek mellett szóló ének is felcsendült a Vigadó színpadán. Üde színfoltként jelent meg a művészeti iskola kiskórusának „Varázskréta” című produkciója, melyhez a képzőművészet tanszak növendéke készített animációs kisfilmet.

A Városi Vonószenekar műsora alatt egy idézet jutott eszembe, ami hűen tükrözi azt az élményt, melyet a pillanat nyújtott: „A zene híd. Összeköti az embereket valami feljebbvalóval, a zene kimondja azt, ami kimondhatatlan.”

A Biblia gondolatai nemcsak prózában hangzottak el ezen az alkalmon, a Baptista Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak előadásában a 42. zsoltár szavai csendültek fel dallamba foglalva: „Ahogyan a szarvas kívánkozik a folyóvízhez, úgy kívánkozik a lelkem hozzád, Istenem!”

A rendezvény zárásaként, a művészeti iskola, a Kossuth iskola kórusa és a gyülekezet zenekara közös megszólalásában egy ősi, Mózes könyvében olvasható áldást hallhatott a közönség.

Szerettük volna személyes üzenetté tenni a Biblia szavait:

„Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged! Ragyogtassa rád orcáját az ÚR, és könyörüljön rajtad! Fordítsa feléd orcáját az ÚR, és adjon neked békességet!”

Visszaemlékezve az estre, összegzés gyanánt a következő gondolatok fogalmazódtak meg bennem: Csodálatos alkotás az ember, tele rejtett kincsekkel, kiaknázatlan értékekkel, amelyet a szeretettel átitatott kemény munka hoz felszínre. Amíg lesznek olyan pedagógusok, gyerekek és szülők, akik nem sajnálják az időt, energiát és szívüket-lelküket beleadják maradandó értékek közvetítésébe, addig van remény!

A programhoz kapcsolódóan Vigadó Kulturális Központ előcsarnokában Kiss Anita tanárnő összeállításában a Művészeti iskola képzőművészet tanszakának kiállítását láthatták az érdeklődők.

Felkészítő pedagógusok:
Andrási Tímea; Balázsné Tóth Hajnalka; Balla Anna; Bögös Gabriella Hanna; Csordás-Tán Eszter; Janó Valéria; Keserűné Ébner Tünde; Papp László; Simon Krisztina; Soós Pálné, Széplaki Dániel

Fellépő növendékek, csoportok:
Ceglédi Zétény János; Kiss Kornélia; Molnár Vanda; Csizi Patrik; Lukács Titanilla Jázmin; Pásztor-Vancsó Viktor; Baptista Szeretetszolgálat Kisújszállási Óvodája – Sásastó Óvoda; Baptista Alapfokú Művészeti Iskola csellózenekara, kiskórusa, tanári vonósnégyese, valamint Szász Anna Zsófia és Orosz Balázs; NABOK Illéssy Sándor Technikum és Szakképző Iskola diákjai és tanára; Városi Vonószenekar; NABOK Kossuth Lajos Általános Iskola nagykórusa; a Baptista Alapfokú Művészeti Iskola tanáraiból és növendékeiből alakult zenekar; Kisújszállási Baptista Gyülekezet zenekara

Az animációs kisfilm készítője:
Nagy György Olivér

Fotók:
Balogh Beáta

Bögösné Szász Edit
igazgatóhelyettes

 

 

GALÉRIA