Üdvözöljük iskolánk weboldalán

II. Országos Zenetörténeti Verseny és Művészetoktatás Napja Kisújszálláson

Ebben a tanévben ismét megrendeztük a Baptista Iskolák II. Országos Zenetörténeti Versenyét, melyen három csapat vetélkedett egymással. A két évvel ezelőtti élményeket, tapasztalatokat felidézve, nagy örömmel és lelkesedéssel kezdtünk hozzá a szervezéshez. A vetélkedő egy írásbeli feladatsorból állt, amit a csapatok nagyon ügyesen oldottak meg, majd folytatódott a megmérettetés a szóbeli fordulóval 2019. május 3-án.

A verseny megvalósításával az volt a célunk, hogy a zenét szerető és tanuló gyerekek általános zenei műveltsége, zenetörténeti ismerete bővüljön, valamint lehetőségük nyíljon ezen a területen is összemérni tudásukat. Nagyszerű, ha egy gyermek játszik valamilyen hangszeren, de ugyanolyan fontos az is, hogy a zeneműveket korhűen, stílusosan tudja előadni. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy ismerje az adott zenetörténeti korszak művészeti jellemzőit, valamint stíluselemeit.

A vetélkedésben három iskola vett részt: a téglási II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a kisújszállási NABOK Kossuth Lajos Általános Iskola és Kollégium Tagintézménye, valamint a kisújszállási Baptista Alapfokú Művészeti Iskola.

A versenyfeladatok megoldását szakmai zsűri értékelte: Mesterné Vadas Zsuzsa, a törökszentmiklósi Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola tanára, Kepes Iván, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatója, valamint a zsűri elnöke Monoki Kálmánné Gizike néni, a NABOK Kossuth Lajos Általános Iskola és Kollégium Tagintézményének volt ének-zene tanára.

A vetélkedő Caldara: Erdei bál című kánon éneklésével kezdődött, melybe a pedagógusok és a zsűri is bekapcsolódott. A délelőtt folyamán a versenyzők megcsillanthatták hangszertudásukat, partitúrát olvastak, zenei activityben vettek részt, rövid barokk zenei szemelvényeket ismertek fel, zeneszerzőkkel kapcsolatos villámkérdésekre adtak választ. Nagy kihívás volt a gyermekek számára az, amikor J. S. Bach Parasztkantátájának egy részletére improvizálniuk kellett. Jó volt megtapasztalni, hogy a győzni akarás nem befolyásolta a vidámságot és az örömteli együttlétet.

Eredmények:

III. helyezést ért el a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola "Egy húron pendülünk" csapata
Felkészítő tanár: Varga Miklós

II. helyezett a NABOK Kossuth Lajos Általános Iskola és Kollégium Tagintézményének Zengő-bongó-dongók csapata
Felkészítő tanár: Janó Valéria

I. helyen végzett a Baptista Alapfokú Művészeti Iskola Zen-Észek csapata
Felkészítő tanár: Kepesné Bögös Gabriella Hanna

Köszönet Soós Pálné tanárnőnek, aki összeállította a feladatokat és házigazdája volt az idei versenynek.

Nagy öröm volt számunkra, hogy ezen a napon két rendezvényt is megvalósíthattunk.
A délelőtt folytatásaként a Művészetoktatás Napja alkalmából 17 órai kezdéssel koncertre, kiállításra és néptáncbemutatóra került sor. Ezzel a programmal szerettünk volna kapcsolódni ahhoz a kezdeményezéshez, mely felhívja a figyelmet a művészetoktatás nélkülözhetetlen szerepére.

A hangversenyen bemutatkoztak kiváló versenyeredményeket elért növendékeink, Varga Szabolcs és Tóth Olivér (szaxofon), valamint azok a diákok, akik sikeres felvételi után a következő tanévtől zeneművészeti szakközépiskolában folytatják tanulmányaikat. Juhász Luca (hegedű), Ökrös Nóra (oboa), Nagy Zita (oboa), Szilágyi Péter (orgona), Szél Bence (kürt). Felkészítő tanárok: Horváthné Galambos Olga, Újváriné Oros Róza, Sárosi Dániel, Pintér Istvánné, Szálkai János és Bögösné Szász Edit.

Az est folyamán hallhattuk még a téglási iskola kamaracsoportjának produkcióját is.
A rendezvény záróműsorszámaként a Bengecseg néptánccsoport lépett színpadra, akik  a közel múltban Szolnokon a III. Várhelyi Lajos Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncversenyen Bronz minősítést kaptak.

A Vigadó előterében a jelenlévők megtekinthették a képzőművészet tanszak munkáit, melyek között szerepeltek szakirányú középiskolába felvételt nyert növendékeink, Nagy Gréta és Urbán-Szabó Andrea alkotásai is. Felkészítő tanáruk Kiss Anita.

 

Bögösné Szász Edit
igazgató-helyettes

GALÉRIA